SASTOJCI:
Sastojci za tijesto:
650 g pšeničnog glatkog brašna Podravka
2 žlice šećera
3 vrećice Praška za pecivo Docela
200 g maslaca
2 prstohvata soli -po ukusu
300 ml toplog mlijeka

Sastojci za nadjev:
200 g maslaca
300 g smeđeg sećera
20 g Cimeta u prahu Podravka

Sastojci za glazuru:
100 g šećera u prahu
100 g krem sira (abc) ili mascarpone sir
20 ml mlijeka

Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. U to dodajte lagano rastopljeni maslac i toplo mlijeko pa rukama zamijesite fino mekano tijesto. Ostavite tijesto da malo odmori dok pripremite nadjev. Za nadjev također u posudici lagano rastopite 200g maslaca, dodajte cimet, smeđi šećer i sve to pomiješajte u finu smjesu. Stavite u frižider na kratko da se malo stisne dok razvlačite tijesto. Pripremljeno tijesto razvucite u pravokutnik na debljinu oko 5mm. Upalite pećnicu na 200°C da se zagrijava dok pripremate ostatak. Tijesto premažite nadjevom, pa ga potom zarolajte. Roladu možete rezati oštrim nožem ili koncem. Koncem ćete dobiti ljepši i precizniji rez bez gužvanja tijesta. Režemo širinu prsta cca 2cm, vi možete i šire cca 2,5cm bi bilo idealno. Izrezane rolice slažite na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Pecite ih 20-25 minuta na 200°C ovisno o pećnici i debljini rolice. Dok se rolice peku, pripremite glazuru tako što ćete pomiješati sastojke i izmutiti ih pjenjačom da dobijete glatku teksturu. Kada su rolice gotove, ostavite ih 10-ak minuta da se malo prohlade i tek ih onda premažite glazurom, jer će vam u protivnom glazura požutiti zbog topline i razliti se okolo, neće se zadržati na rolici. I MI VAM žELIMO DOBAR TEK!
DV “Leptirići” Podravske Sesvete.

Sastojci:
Mjera čaša od 2 dl

Suhi sastojci
2 čaše brašna
2 čaše pšeničnog griza
1 čaša šećera
1 prašak za pecivo

Voćni dio
1 - 1,5 kg jabuka
2 vanilin šećera
cimet
1 čaša šećera
3/4 čaše ulja

Postupak:
Prosijte brašno s praškom za pecivo, dodajte griz i šećer.
Jabuke ogulite i naribajte, pošećerite ih, stavite vaniliju, cimet i ulje. Izmiješajte dobro.
Pećnicu zagrijte na 180°C.
Na lim za pečenje stavite papir za pečenje. Suhu smjesu podijelite na 3 djela, a jabuke na 2 djela. Na lim prvo isipajte suhu smjesu, poravnajte ju da bude svugdje jednaka, zatim na nju rasporedite pola jabuka opet poravnajte, zatim po jabukama posipajte ravnomjerno suhe sastojke, zatim na njih opet jabuke i na kraju završite sa suhim sastojcima.
Kad je pita pečene, ostavite ju da se malo prohladi... ako izdržite…(Mi nismo ⯑)
U slast!

Vaše,
Odgojiteljice Tihana I Martina sa skupinom Sunčeka

 

Sastojci:
• 2 jaja
• 1 čaša jogurta
• 1 čaša šećera
• 1 paketić vanilin šećera
• ½ čaše ulja
• 2,5 čaše brašna
• 1 paketić praška za pecivo
• Limunova korica
• Višnje

Postupak:
Jaja dobro izmiješajte, dodajte šećer, vanilin šećer i miješajte dok ne dobijete rahlu svijetložutu smjesu. Dodajte ulje i jogurt te zatim promiješajte, dodajte naribanu limunovu koricu i na kraju brašno pomiješano s praškom za pecivo. Dobro izmiješajte sve sastojke. Lim za pečenje premažite maslacem ili ga obložite papirom za pečenje te smjesu izlijte u lim. Na smjesu posložite očišćene višnje te stavite u pećnicu zagrijanu na 170*C. Pecite oko 35 minuta. Kolač posipajte šećerom u prahu.
U slast!
Vaše,
kuharica Lucija Bregovec i zdravstvena voditeljica bacc.med.techn. Romina Šegrt