Zdravstveni kutić

Što je toplinski udar?

Toplinski udar je po život opasno stanje povezano s izlaganjem visokim temperaturama. Do toplinskog udara dolazi kad termoregulacijski mehanizmi ne funkcioniraju a unutarnja temperatura se prilično povećava. Aktiviraju se upalni citokini te može doći do višestrukog zatajenja organa. Postoje 2 oblika; klasični i naporom izazvani. Da bi se razvio klasični toplinski udar potrebna su 2–3 dana izlaganja vrućini. Do toplinskog udara uslijed napora dolazi naglo u zdravih, aktivnih ljudi (npr. sportaša, vojnih novaka, tvorničkih radnika). Jaka iscrpljenost u vrućem okolišu uzrokuje iznenadno, masivno opterećenje toplinom koje tijelo ne može podnijeti.

Što je peta bolest?
Peta bolest je osipna bolest u djece koju uzrokuje parvovirus B19. Najčešće se javlja kod predškolske i osnovnoškolske djece. Može se pojaviti i kod odraslih, iako rijeđe. Pojavljuje se kao pojedinačni slučajevi ili u obliku manjih epidemija. Osoba obično oboli od pete bolesti između 5. i 20. dana nakon zaraze parvovirusom B19, a najčešće unutar 14 dana od kontakta. Bolest se ne može prenositi sa životinja na ljude.

Što je ušljivost ?
Ušljivost glave je parazitna bolest koju uzrokuje sitni ektoparazit uš (lat. Pediculus humanus capitis), veličine 2-3 mm. Uš živi u vlasištu i hrani se krvlju do koje dolazi bezbolnim ubodima. Ušljivost glave kod djece u vrtićkoj dobi je česta pojava. Najčešće se javljaju na početku i kraju vrtićke godine. Javlja se i u bogatim i siromašnim sredinama, najčešće u obliku manjih epidemija unutar vrtićkog kolektiva ili unutar obitelji. Često pranje kose ne štiti od pojave ušljivosti.